Eğer ağ kameraları konusunda yeniyseniz veya bilgilerinizi tazelemek istiyorsanız bu makaleyi okumanızı tavsiye ederiz. Bu makale, geleneksel Kapalı Devre Kamera Sistemleriyle Ağ kamera sistemleri arasında bir karşılaştırma yapabilmeniz için size fikirler verecektir.
Ağ Kamera Sistemi Nedir?
Ağ kamera sistemi güvenliğin ve kamerayla izlemenin modern yöntemidir. Ağ üzerinden IP(internet protokolü kullanan) sayısal kameralar kullanarak görüntüleri güvenlik merkezine iletir. Bu görüntüler bir cihaz vasıtasıyla doğrudan izlenir, ağ video kayıt cihazı veya bilgisayar içerisine daha sonra kolayca arama yapmak ve gerektiğinde tekrar izlemek üzere kaydedilir, Aynı zamanda her kamera kendi içinde önceden belirlenmiş parametrelere göre görüntüleri inceler alarm durumu varsa güvenlik odasına iletir.
Karşılaştırılacak olursa: CCTV sistemleri analog kameraları kullanır ve kendi kablolama alt yapısına ihtiyaç duyarlar. CCTV sistemleri ağ kamera sistemlerine göre çok daha az esnektir.
CCTV sistemindense bir ağ kamera sistemi seçmenin bir çok avantajı vardır. aşağıda bunları guruplar halinde görebilirsiniz: IP teknolojisi, İşlevsellik ve kontrol, Yatırımların korunması
IP Teknolojisi:
İnternete erişmek için kullandığınız bilgisayar ağınızın üzerine bir ağ kamera sistemi kurabilirsiniz.
İlk olarak bunun anlamı mevcut ağınız da herhangi bir değişikliğe gitmeden kameraları doğrudan ağa girip kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu işlem yeni bir bilgisayarı yada yazıcıyı ağa bağlamak kadar kolaydır. Sistem standart Ethernet kablolaması veya kablosuz protokolü kullandığından CCTV sistemindeki gibi yeniden kablolamaya ihtiyaç duymamaktadır. Bu da para ve zaman tasarrufu demektir. IP Teknolojisi size kamera yerleri konusunda çok iyi olanaklar sunar. Şirketinizin veya evinizin değişen ihtiyaçlarına göre kameraların yerlerini değiştirmek istediğinizde ağınıza girmeniz yeterli olacaktır. Yeni bir kablolamaya ihtiyaç duymayacaktır.
Herhangi bir yerden IP kameranıza bağlanıp izleyebilirsiniz.
İkinci olarak, eğer görüntülerinizin dünyanın herhangi bir yerinden izlenmesini istiyorsanız internet bağlantısı ve ağdaki izinleri buna göre düzenlemeniz yeterli olacaktır. Kamera sisteminizden gelen görüntüleri nereden isterseniz oradan izleyebilirsiniz. Ve bir çok kullanıcının görüntüleri eş zamanlı olarak izlemesine izin verebilirsiniz.
Ayrıca IP teknolojisi üzerin kurulmuş Ağ Kamera Sistemi diğer IP teknolojili cihazlarla tam bir entegrasyon imkanı da sunar. Örnek olarak video konferans: Karşılıklı görüntülü konuşmaktan, müşterilerinize yaptığınız binanın durumunu göstermeye veya toplantılarınızı izletmeye kadar her yerde kullanılabilir.
İşlevsellik ve Kontrol:
Ağ Kamera Sistemleri CCTV’ye göre çok fazla kontrole ve işlevselliğe sahiptir.
Üst satırlarda kamera sisteminin internete bağlanıp uzaktan da izlenebildiğini okumuştunuz. Fakat internet üzerinden kameraların Pan( Sağa sola hareket), Tilt (Aşağı yukarı hareket) ve Zoom (yakınlaştırma uzaklaştırma) hareketlerini kontrol edebilirsiniz. Bu size bilgisayarınızdan hareket eden nesneleri gerçek zamanlı olarak takip etme imkanı sağlar. Kamera üzerindeki zum lensi kontrol ederek bir objenin görüntüsünü yakılaştırıp ayrıntısını görebilme olanağı da verir.
Bunlar gibi bir çok işlev geliştirilmektedir. Ve şimdi kameraları konuşabilirsiniz de: Örneğin kameranın içerisine önceden kaydettiğiniz bir ses veya kontrol odasından yapacağınız canlı konuşma kameranın bulunduğu mekana ağ üzerinden iletilecektir.
Yatırımın korunması:
Ağ kameralarının bir işlevselliği de yazılımlarının değiştirilebilir olmasıyla sağlanmaktadır. Donanım değişikliğine ihtiyaç duymadan küçük bir yazılım güncellemesiyle sistem güncel teknolojiye sahip hale gelmektedir. Dolayısıyla yeni bir yatırım maliyeti oluşturmamaktadır. Böylece donanımlara yaptığınız yatırım yıllarca korunmaktadır. IP Tabanlı sistemler analog sistemlere göre daha büyük olarak inşa edilebilmektedir. Daha fazla kamera, ağ video kayıt cihazı yada sunucu ekleyebilirsiniz. Analog kablolamadan dolayı CCTV sistemleri çok fazla genişletilememektedir. Ayrıca Analog sistemler çok daha fazla işlemci gücüne , depolama alanı ve bant genişliğine ihtiyaç duymaktadır. Oysa aynı çözünürlükte olan ağ kameraları daha az işelm gücüne (daha ekonomik) ihtiyaç duymaktadır. Ağ kameralarında istenilen çözünürlüğe yükseltme işlemlerinde kablolama alt yapısı değişmeyeceğinden montaj ve alt yapı maliyetleri ortadan kalkacaktır.
Esneklik:
Her şeyi içinde, kolay kullanımlı ağ video kayıt cihazlarıyla sistemi istediğiniz yere kurabilirsiniz. Böylelikle güvenlik merkezinizi istediğiniz anda istediğiniz yere taşıayabilirsiniz. Oysa standart koaksiyel kablo üzerinden çalışan sistemlerde (Analog, HD-SDI, HD-TVI, AHD gibi) güvenlik merkezini değiştirmek bütün kablolamanın değişmesi anlamına gelmektedir.
Akıllı Video Çözümleme (Analizi) Nedir?
CCTV insanların monitörleri gözetlemesi ve olayları bulması üzerine kurulmuş bir sistemdir. Bu durumda risk her zaman gözden kaçırılabilir demektir.
Bununla mücadele etmek için görüntü üzerinden çözümleme yapan yazılımlar geliştirildi. Akıllı hareket algılama ve akıllı nesne algılama olarak iki ana kısımdan oluşan bu özelliğe sahip kameralar, görsel bilgiyi kendi içinde denetler ve herhangi bir tehditte önceden uyarı verir.
Akıllı hareket algılama(IMD=Intelligent Motion Detection) hareket algılama tabanlı alarmları yeni bir seviyeye çıkarmaktadır. Geleneksel alarmlardan farklı olarak IMD gerçek hareketle çevresel şartlardan oluşan hareketleri birbirinden ayırt edebilmektedir.
Bu özellik sayesinde yanlış alarmlar en aza indirgenmiştir ve kullanıcıya sadece gerçek olay bilgileri gönderilmektedir.
Akıllı Nesne Algılama(IOD=Intelligent Object Detection) sayesinde kamera görüş alanına giren veya çıkan herhangi bir nesneyi algılayabilmektedir.(Eğer önceden bununla ilgili bir alarm tanımlanmışsa sistem güvenliğe uyarı vermektedir). Örneğin bir araç belirlenen zaman uzunluğundan daha fazla park edilmeyecek alanda kalırsa veya bir dükkanda bir nesne yerinden alınıp daha sonra yerine bırakılmamışsa.
Akıllı Video Çözümleme (Analizi) iki farklı şekilde yapılabilmektedir;
- Merkez sunucu veya ağ video kayıt cihazları üzerinde (Server line Analytics)
- Kameralar üzerinde (Edge Analytics: Kenarda Çözümleme)
Merkez sunucu üzerindeki çözümeleme işlevlerinde bir çok kameradan gelen görüntü tek bir bilgisayar/NVR üzerinde işlenip alarm bilgileri oluşturulduğundan her sistemde belirli sayıda kameraya kadar sınırlandırma ve 2. bilgisayara geçme gereği ortaya çıkmaktadır.
Kameralar üzerinde yapılan çözümlemede ise; kamera içerisine yüklenen 3.parti yazılımlarla kameraların işlem gücü kullanılarak alarmlar merkezdeki izleyiciye (izleme yazılımına) çok çok daha düşük veri paketleri halinde iletilmektedir. Bu alarmlar kayıt cihazları tarafından işaretlenerek -bu ölçütlere göre de- kayıttan görüntü arama yapılabilmektedir.
Video çözümlemeyle aşağıdaki işlevler kamera sistemlerine yaptırılabilmektedir.
- Sanal çizgi ihlali (Crossing Line)
- Belirme, Kaybolma (appear, disappear)
- Bırakma / Alma (Object Leave, Object Taken)
- Kişi sayma (People Counting)
- Kişi algılama (People Detection)
- Kalabalık Tanıma (Crowd Recognition)
- Araç Plakası Tanıma (License Plate Recognition)
- Hız Algılama (Speed Analytic)
- Yanlış Yöne Gitmeyi Algılama (Wrong Way)
- Bölgeye Girişi Algılama (Zone Intrusion)
- Yüz Resmi Yakalama ve Tanıma (Face Capture and Recognition)
- Yük Tanıma (Transit & Cargo Recognition)
Sonuç olarak;
Eğer dikkatli düşünülürse, Ağ kamera sistemi bir çok yarar sağlamaktadır.
Başlangıç olarak CCTV sistemlerinin düşük donanım maliyetleri vardır, ancak IP çözümleri size daha işlevsel özellikler ve sistemin kendi hesap yeteneğini(aklını) sağlamaktadır. CCTV sistemlerinin montaj ve devreye alma maliyetlerini de göz önüne alırsanız Ağ kamera sistemi kendi bilgisayar ağınız üzerine inşa edileceğinden montaj ve devreye alma maliyetleri düşecektir.
Ağ Kamera Sistemi gözetleme teknolojisinde en yeni ve geleceğe dönük çözümdür. Hızlı bir şekilde büyümekte ve ve piayasada tutulmaktadır. Yakın zamanda diğer kamera sistemleri tamamen ortadan kalkacak ve ağ kamera sistemleri tek sistem haline gelecektir.